• Ana Səhifə
  • Haqqında
= 1.7026
M
= 0.4782
M
= 1.8702
M
= 0.0290
M
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • RSS
  • Əsas Səhifə
  • Gündəm
  • Siyasət
  • Hadisə
  • Sosial
  • Kriminal
  • Cəmiyyət
  • Korupsiya
  • Dünya
  • İqtisadiyyat
  • Şou-Biznes
  • Digər
    • Video
    • Foto

Kimlər Novruz xonçasından uzaq durmalıdır? – Bu xəstələrə qadağandır

16-03-2021, 10:30 | Baxılıb: 57
“Kimlər Novruz xonçasından uzaq durmalıdır? – Bu xəstələrə qadağandır

Sabahdan bütün evlərdə dadlı, bəzəkli, şirniyyatlı Novruz xonçaları qurulacaq, ilaxır çərşənbədən başlayaraq ta ki martın 25-nə kimi bayram tətili boyunca böyükdən kiçiyə hər kəs o nemətlərdən dadacaq. Ta ki, Novruz bitənə kimi.
Bəs yağlı, şəkərli, qoz, fındıqlı kalorili qoğal, şəkərbura,paxlava, çərəzlər orqanizmə necə təsir edir?

Statistikaya görə, bayram günlərindən sonra təcili yardıma bəzi xroniki xəstəliklərin ağırlaşması səbəbindən müraciətlər çoxalır.

OperativXeber.Az bildirir ki, Medicina.az kimlərin Novruz xonçasından səhhətinə xatir uzaq durmalı olduğunu araşdırıb.

Çox qısa müddətdə rasiona həddən artıq kalorili, şirin və allergik qidaların daxil olması orqanizmdə lipid, triqliserid, xolesterin, yağ, duz səviyyəsini dəyişir. Mədəyə, mədəaltı vəzə, ürəyə əlavə yük düşür, çəkidə artım vaş verir, qanda qlükoza səviyyəsi artır, allergenlər aktivləşir.

Bu insanlar şirniyyat və qoz-fındıqdan uzaq durmalı, sadəcə bayram xətrinə dadına baxmaqla kifayətlənməlidir:

- Şəkərli diabet xəstələri. I və II tip diabet
- Piylənmədən əziyyət çəkənlər
- Yüksək təzyiq xəstələri

- İnsult və infarkt keçirmiş insanlar
- Mədə xorası,qastriti olanlar
- Pankreatis – mədəaltı vəzi xəstəliyi olanlar
- Mədədə reflüks olanlar

- Xərçəng xəstəliyinin istənilən mərhələsi
- Ürəyində stend əməliyyatı olanlar
- Xolesteron və lipid səviyyəsi yüksək olanlar
- Dəri xəstəliyi və allergiyası olanlar

- Astma-bronxit xəstələri, pnevmoniya, öskürək
- Öd çatışmazlığı, öddə durğunluq olanlar
- Hepatit xəstələri

- Qaraciyərdə piylənmə
- Damarları tutulanlar, ateroskleroz
- İnsulin dirənci olanlar
- Hamilə qadınlar, südverənlər

- Körpə uşaqlar
- Allergiyası və diatezi olan uşaqlar
- Korona xəstələri
- Disbakterioz, ishal, kroon, kolit, bağırsaq xəstəliyi olanlar
- Qəbizlikdən əziyyət çəkənlər


Gün ərzində sağıam insan tərəfindən qəbul edilə biləcək şəkərin miqdarı 30-40 qramdan artıq olmamalıdır

Paxlava, şəkərbura, qoğal, qoz, fındıq normal insanlar günün birinci yarısı yeməlidir. Axşam bu qidaları qəbul etmək olmaz.

Novruz günlərində bu şirniyyatlara mədəni, beyini şəkər və karbohihratla doyurub, normal xörəklərə istək qalmır. Bu isə xroniki xəstəliklərə yol açır.

2-5 yaş arası uşaqlara gündə cəmi yarım ədəd şəkərbura və paxlava bəs edir.
Həddən artıq şirniyyat və un məmulatı qəbul etmək, şəkər xəstələrini komaya sala bilər.

Bayram yeməkləri və şirniyyat bir arada yeyilməməlidir.
Yeməklər arasında 3-5 saat fasilə olmalıdır
Axşama kimi adi su qəbulu artırılmalı, axşam qatıq yeyilməlidir.

OperativXeber.Az


57

© Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır

Son Xəbərlər

Çörəyin arasına siçan zəhəri qoyub dilənçi qadına verdi - VİDEO
SON DƏQİQƏ: Ermənilər Xankəndini BOŞALTMAĞA BAŞLADI - Hakopyan ELAN ETDİ
Rusiya sülhməramlıları nə qədər ərazini minalardan təmizləyib? - AÇIQLAMA
Türk professordan ŞOK AÇIQLAMA: Bu şəxslər oruc tutmasın!
Toylarda yeni qaydalar tətbiq olunacaq? — AÇIQLAMA
Səfər Mehdiyevlə Qoşqar Təhməzlidən Ramazan bahalaşması: Xurma, kişmiş, düyü…

Çörəyin arasına siçan zəhəri

SON DƏQİQƏ: Ermənilər

Rusiya sülhməramlıları nə

Türk professordan ŞOK

Toylarda yeni qaydalar tətbiq

Səfər Mehdiyevlə Qoşqar

Təklənən Rusiya: Putinin yeni

Demoqrafik təhlükə- Ölkədə

Rusiyalı həkimlər Xocalıda

Azərbaycan nefti ən çox hansı

Səhifələr

  • Əsas Səhifə
  • Haqqımızda
  • Online Ödəmə
  • Əlaqə

Media

  • Video
  • Foto
  • Şou Biznes
  • Hava Proqnozu

Sosial Keçidlər

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Əlaqə

  • Azərbaycan Nəşriyyatı
  • +#
  • (+994) 50 662 00 33
  • [email protected]
© OperativXeber.az Hüquqları qorunur.
Saytımızın materiallarından istifadə edərkən LİNK-lə istinad mütləqdir.